Το καλοκαιράκι ήρθε! Οι πρώτες εξορμήσεις στις παραλίες ξεκίνησαν και η αντιηλιακή προστασία είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάσαι.
Θα έχεις ακούσει πολλές φορές πως η χρήση αντιηλιακού δεν είναι μια διαδικασία την οποία πρέπει να ακολουθείς μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά καθ’όλη την διάρκεια της χρονιάς καθώς οι υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου αγγίζουν και βλάπτουν το δέρμα σου ακόμα και όταν δε το καταλαβαίνεις!
Τι πρέπει να γνωρίζεις λοιπόν για την αντιηλιακή σου προστασία; Ποιές είναι οι βλαβερές επιδράσεις του ήλιου στο δέρμα μας; Ποιοί είναι οι κλασσικοί μύθοι που διαιωνίζονται σχετικά με την χρήση αντιηλιακού; Πάμε να δούμε!
Οι βλαβερές επιδράσεις του ήλιου στο δέρμα μας
Οι ακτίνες του ηλίου έχουν πλέον γίνει πάρα πολύ επιβλαβείς για το δέρμα και την υγεία μας.
Ο ήλιος δεν είναι καθόλου αθώος και ο καθένας μας οφείλει να προσέχει τις αρνητικές του συνέπειες.
Οι επιδράσεις είναι κλιμακούμενες και ξεκινούν από μικρά προβλήματα στο δέρμα αλλά μπορούν να εξελιχθούν σε πολύ σοβαρότερα. Συγκεκριμένα:
- Kοκκίνισμα που μπορεί να εξελιχθεί σε έγκαυμα μετά από πολύωρη έκθεση στον ήλιο
- Φωτοδερματοπάθειες που ή προϋπάρχουν στον οργανισμό ή είναι αποτέλεσμα αντίδρασης λόγω χρήσης φαρμάκων για την καταπολέμηση δερματικών παθήσεων
- Πανάδες και κηλίδες
- Πρόωρη γήρανση
- Καρκίνος του δέρματος
Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να είναι σαν μια πυραμίδα. Στην αρχή δεν δἰνουμε σημασία σε ένα απλό κοκκίνισμα.
Στην πραγματικότητα κάθε φορά που καιγόμαστε προστίθεται άλλος ένας βαθμός βλάβης στο δέρμα. Για να γίνει πιο κατανοητό, φανταστείτε το σαν στρώματα!
Κάθε έντονο κάψιμο είναι και ένα στρώμα, και μετά ακολουθεί το επόμενο, μέχρι να συσσωρευτούν πολλά στο δέρμα μας και να έχουμε όλες αυτές τις ανεπιθύμητες συνέπειες.
Ποιοί είναι οι όροι που πρέπει να γνωρίζουμε;
Προτού επιλέξουμε το αντιηλιακό που ταιριάζει στον δερματικό μας τύπο, πρώτα θα πρέπει να ξέρουμε τι είναι όλα αυτά που αναγράφονται (ή δεν αναγράφονται) στις συσκευασίες αντιηλιακών έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι για την αντιηλιακή μας προστασία και να κάνουμε μια συνειδητή καταναλωτική κίνηση.
Ακτίνες UVA: Οι ακτίνες UVA δηλώνουν την παρουσία τους όλο τον χρόνο και διαπερνούν ακόμα και λεπτές επιφάνειες όπως λεπτά ρούχα, τζάμια, ακόμα και το παρμπρίζ του αυτοκινήτου μας.
Είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση του δέρματος, (A από το Aging, δηλαδή γήρανση) επειδή διαπερνούν την επιδερμίδα, καταστρέφοντας τα κύτταρα που βρίσκονται βαθύτερα.
Και δυστυχώς, ενώ πιστεύουμε ότι το ηλιοκαμένο δέρμα μας χαρίζει χρόνια, στην ουσία συντελεί στη φωτογήρανση. Οι πανάδες, οι ρυτίδες, οι δυσχρωμίες του δέρματος, η χαλάρωση, η τραχύτητα,οφείλονται κυρίως στις ακτίνες UVA.
Ακτίνες UVB: Eίναι οι δυνατές ακτίνες που προκαλούν εγκαύματα το καλοκαίρι (Β από το Burn, δηλαδή έγκαυμα) και κυρίως κατά τις μεσημεριανές ώρες.
Ευθύνονται για τους περισσότερους καρκίνους του δέρματος, ιδιαίτερα επειδή η δράση τους έχει συσσωρευτική ιδιότητα από χρόνο σε χρόνο.
Επειδή αντανακλώνται στο νερό και στο χιόνι όμως, χρειάζονται κι εκείνες προστασία όλο το χρόνο. Πηγή: Simplypharm.gr
SPF (Sun Protection Factor): Πρόκειται για τον δείκτη προστασίας έναντι στις ακτίνες UVB.
Ο δείκτης SPF που αναγράφεται σε ένα αντιηλιακό είναι η συγκριτική αναλογία μεταξύ δύο χρόνων:
- Του χρόνου που χρειάζεται η ακτινοβολία UVB να προκαλέσει ερύθημα (κοκκίνισμα ή ηλιακό έγκαυμα) σε μια επιδερμίδα χωρίς αντιηλιακή προστασία.
- Του χρόνου που χρειάζεται η ακτινοβολία UVB για να προκαλέσει ερύθημα σε μια επιδερμίδα που προστατεύεται από την εφαρμογή αντιηλιακού.
Ποιοί είναι οι μύθοι που διαιωνίζονται σχετικά με την χρήση αντιηλιακού;
Έχει συννεφιά, άρα δεν χρειάζομαι αντιηλιακό. Κι όμως χρειάζεσαι. Οι ακτίνες του ηλίου όπως προαναφέραμε, έχουν την ιδιοτήτα να διαπερνούν ακόμα και λεπτές επιφάνειες.
Οι ακτίνες UVA συγκεκριμένα είναι παρούσες όλο τον χρόνο και είναι πολύ πιο επικίνδυνες από τις ακτίνες UVB και η χρήση αντιηλιακού ακόμα και σε μια συννεφιασμένη μέρα είναι απαραίτητη!
Έχω σκούρο δέρμα, άρα δεν χρειάζομαι αντιηλιακό. Ο τόνος του δέρματός σου φυσικά και επηρεάζει το πόσο και πως μαυρίζεις αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ακτίνες του ήλιου δεν μπορούν να βλαψουν το δέρμα σου.
Χρειάζεσαι και εσύ αντιηλιακό!
Βάζω μια φορά αντιηλιακό, και όχι πολύ. Το αντιηλιακό σου θέλει ανανέωση συχνά και επαρκή ποσότητα, έπειτα από μια βουτιά στη θάλασσα, αν έχεις ιδρώσει ή αν έχει περάσει πολύς χρόνος από την ώρα της τοποθέτησής του.
Αν σε ενοχλεί η υφή και γι’ αυτό επιλέγεις να βάζεις λίγο, τότε βρες μια υφή που να ταιριάζει περισσότερο στα γούστα σου.
Επίσης, πολλές φορές παρατηρώ γύρω μου ότι πολλοί βάζουν αντιηλιακό μόλις φτάσουν στην παραλία, ή κάποια λεπτά αργότερα.
Ακόμα χειρότερα, έχω δει να βάζουν αντιηλιακό και να βουτούν επιτόπου στην θάλασσα. Δεν υπάρχει καμία προστασία και σπαταλάς το αντιηλιακό σου χωρίς αποτέλεσμα!
Η πιο σωστή πρακτική είναι να απλώνεις παντού το αντιηλιακό σου σχολαστικά (προσοχή και σε σημεία που ξεχνάς π.χ. μύτη, αυτιά, κουντεπιέ) προτού πας στην παραλία!
Το αντιηλιακό μου είναι ακριβό, άρα είναι καλό. Η τιμή δεν παίζει κανέναν ρόλο για την ποιότητα του αντιηλιακού σου, αλλά η χημική του σύσταση.
Συνεπώς μπορεί να είναι πολύ πιο προσιτό στην τιμή αλλά με την σωστή αναλογία συστατικών.
Φρόντισε να ελέγχεις τι περιέχει κάθε προϊόν που χρησιμοποιείς και αν έχεις αμφιβολίες συμβουλέψου τον δερματολόγο σου που θα προτείνει ειδικά προϊόντα για εσένα και τον δερματικό σου τύπο.
Όσο πιο υψηλός είναι ο δείκτης προστασίας, τόσο δεν μαυρίζω. Κι όμως μαυρίζεις κανονικά.
Ωστόσο, δεν σημαίνει επίσης ότι προστατεύεσαι επειδή ο δείκτης προστασίας του αντιηλιακού σου είναι υψηλός.
Το βασικό είναι η συχνότητα επάλειψης και η επιλογή αντιηλιακού που να στοχεύει στην ασφάλεια και προστασία σου.
Είπαμε πως τα συνεχή ερυθήματα λειτουργούν συσσωρευτικά με την πάροδο του χρόνου.
Για εμένα πλέον έχει περάσει αυτή η “μόδα” του να μαυρίζουμε ταχύτατα μέσα σε 3 μέρες. Η χρήση μόνο λαδιών με σκοπό να αποκτήσεις ένα γρήγορο μαύρισμα, βλάπτουν το δέρμα σου και το θέτουν ακόμα περισσότερο σε κίνδυνο.
Άσε τα αγαπημένα σου λαδάκια για όταν θα έχεις πάρει ήδη αρκετό χρώμα, αν και πάλι θα σου πρότεινα ακόμα και αυτά να έχουν δεἰκτη προστασίας και να μην “τηγανίζεσαι” κάτω από τον καυτό ήλιο.
Αυτή την χρονική στιγμή μπορεί να μην το βλέπεις, ούτε να δίνεις βάση σε κάτι τέτοιο, αλλά μεγαλώνοντας θα ευγνωμονείς τον εαυτό σου που πρόσεξες το δέρμα σου και αυτό θα σε ανταμείψει αντίστοιχα με την ωραία του και υγιή όψη!
Οπότε κάνε σταδιακές και συνετές κινήσεις και προτίμησε το πολυπόθητο χρυσαφένιο σου χρώμα να το αποκτήσεις με σταθερό και υγιεινό τρόπο.
Απόλαυσε τις ομορφιές του καλοκαιριού και κράτα τις ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου διώχνοντας μακριά από την επιδερμίδα σου τις βλαβερές.
Η πρόληψη και η προσοχή είναι το παν!
Σε επόμενο άρθρο μου θα σου πω για τα αντιηλιακά που θεωρώ εγω τα καλύτερα και αξίζουν μια δοκιμή! Μέχρι τότε, τι έχεις να μου προτείνεις εσυ;
Καλή έναρξη καλοκαιριού! 🙂