Happy Soul

Αυτοπεποίθηση: Πόσο σημαντική είναι και πώς χτίζεται;

21/05/2020
Αυτοπεποίθηση: Πόσο σημαντική είναι και πώς χτίζεται;

Η φράση της Anna Freud:  ‘’πάντα αναζητούσα έξω από τον εαυτό μου δύναμη και αυτοπεποίθηση. Αλλά έρχεται από μέσα. Είναι πάντα εκεί.’’, είναι η απάντηση σε όλα αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω. Αυτό το ζήτημα απασχολεί άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών. Ο αυτοσεβασμός και η εσωτερική δύναμη δεν έχουν ηλικία. Μπορεί να παρατηρηθεί σε όλες τις ηλικίες και είναι ζήτημα, παιδικών εμπειριών.  Σε κάθε διαπροσωπική σχέση μας είτε φιλική είτε επαγγελματική, είτε ερωτική αποτυπώνεται η αυτοπεποίθηση μας, αυτό που πιστεύουμε εμείς για εμάς.

Ποια είναι τα συναισθήματα και η συχνή συμπεριφορά των ανθρώπων με χαμηλή αυτοπεποίθηση; Που οφείλεται και γιατί συμβαίνει;

Η αυτεπάρκεια (εσωτερική επάρκεια), και η προσωπική αξία είναι δυο έννοιες αλληλένδετες. Όταν η εσωτερική επάρκεια στον άνθρωπο και η δική του εκτίμηση για τον εαυτό του, κρίνονται και συγκρίνονται συνεχώς μέσα από άλλους φτάνει το άτομο να χάνει τη πίστη στον εαυτό του, να εμπιστεύεται περισσότερο τους άλλους παρά τον ίδιο, να φοβάται να κάνει κάτι για πρώτη φορά και να αισθάνεται ότι οι άλλοι μπορούν καλύτερα και πιο  πολλά.

Αυτοί οι άνθρωποι εξαρτώνται συνειδητά ή όχι από άλλους για να νιώσουν καλά. Αυτό συμβαίνει γιατί  το φίλτρο του συνειδητού ήταν αδύναμο στη παιδική ηλικία, να αποτρέψει εμπειρίες , για αυτό και το υποσυνείδητο κουβαλάει στην ενήλικη ζωή  συγκεκριμένες συμπεριφορές και στάσεις που παίζουν ρόλο στην εξέλιξη της αυτοπεποίθησης. Όλες οι παιδικές τραυματικές αναμνήσεις ξυπνούν τον εσωτερικό κριτή που έχουμε όλοι μέσα μας.

Οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν στον εαυτό τους, έχουν μία εσωτερική φωνή που μηδενίζει τα πάντα για τους ίδιους. Και αν είσαι ένας από αυτούς, θυμήσου τι ενίσχυαν στο οικογενειακό σου περιβάλλον όταν ήσουν παιδί, τα αρνητικά ή τα θετικά σου χαρακτηριστικά; Πόσο συχνά άκουγες τη φράση ‘’εσύ δεν μπορείς.’’; Πόσες φορές δεν σε άφησαν να κάνεις κάτι μόνος;  ή να πάρεις πρωτοβουλίες; Και σίγουρα δεν ήθελαν το κακό σου, είχαν τη καλύτερη πρόθεση και τη περισσότερη αγάπη για σένα, απλά δεν ενίσχυσαν τα θετικά σου στοιχεία και ο φόβος τους μήπως κάνεις λάθη, και πληγωθείς, τους οδηγούσε σε υπερπροστατευτική συμπεριφορά.

Πως όμως χτίζεται η αυτοπεποίθηση;

Αυτό το ερώτημα, πολλές φορές αποτελεί και το αίτημα που ένα άτομο φέρνει σε συνεδρία και θέλει να βοηθήσει τον εαυτό του για να νιώσει εσωτερικά επαρκής και να βελτιώσει τις σχέσεις του με τους άλλους. Θα απαντήσω λοιπόν, με κάποιες ερωτήσεις στην αρχή για να γίνει πιο εύκολο.

Ποιες είναι οι ανάγκες σου; Ποιες είναι οι δικές σου πεποιθήσεις; (όχι αυτές που σε έμαθαν να έχεις, αλλά τις δικές σου, αυτές που σου φωνάζουν μέσα σου και δεν τολμάς να τις κάνεις πράξη γιατί φοβάσαι τη κριτική των άλλων).  Ποιά είναι τα πραγματικά θέλω σου;

Όσο εκπαιδεύεις τον εαυτό σου με εσωτερικό διάλογο για την αντιμετώπιση εσωτερικής κριτικής, ενισχύοντας τα θετικά σου χαρακτηριστικά και επιτεύγματα, τόσο θα εξασκείς την αυτοπεποίθηση σου. Έχοντας δώσει μάλιστα, και τις απαντήσεις που θες από τις παιδικές αναμνήσεις.

Εν κατακλείδι, να μάθεις λοιπόν, να ανιχνεύεις και να σέβεσαι τις προσωπικές σου ανάγκες. Να φροντίζεις τον εαυτό σου αφιερώνοντάς του χρόνο για διαλογισμό, σωματική και ψυχική άσκηση. Όταν φροντίζεις εσένα, δεν παραμελείς τους άλλους. Μη νιώθεις ενοχές όταν περνάς καλά  έχοντας πει όχι. Η τέχνη του να λέμε όχι σε κάτι που δεν θέλουμε να κάνουμε οδηγεί στην ανακάλυψη του ποιοί είμαστε, και με τι τελικά γινόμαστε χαρούμενοι. Να προσδιορίζεις εσένα μέσα από σένα και όχι μέσα από τους άλλους. Αυτοί είναι αυτοί και εσύ είσαι εσύ. Αυτή είναι και η δύναμη μέσα σου.. εσύ! Έτσι θα αποκτήσεις αυτό που θες αγαπώντας εσένα πρώτα , και μετά παίρνοντας αγάπη. Αυτό λοιπόν εννοούσε η Anna Freud πιο πάνω, κράτα το!

TIP: Δώσε έμφαση στις δυνατότητες σου και θυμήσου τις επιτυχίες σου!

* Θυμήσου και τα προηγούμενα πολύ ενδιαφέροντα άρθρα της Κατερίνας με ένα κλικ στη σελίδα Happy Soul! Για περισσότερα ζητήματα και για όλα όσα θέλεις να συζητήσεις μαζί της κάνε μια επίσκεψη ΕΔΩ!

Κατερίνα Χαρίτου Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Life Coach

 

You Might Also Like