BeHealthy

Τρόποι για να τονώσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα μετά τις διακοπές!

19/08/2020
tropoi-gia-na-tonwseis-to-anosopoihtiko-sou-systhma-meta-tis-diakopes

Μετά από τις διακοπές μας και αφού επιστρέψουμε όλοι στις βάσεις μας, μπαίνουμε συνήθως σε mood ανασυγκρότησης και επαναπρογραμματισμού.

Συνήθως στην λίστα μας μπαίνουν και πράγματα που αφορούν την υγεία μας και την επαναφορά μας σε πιο υγιεινούς ρυθμούς.

Μήπως μέσα σε αυτά ψάχνεις και τρόπους για να τονώσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα;

Σίγουρα ναι! Καθώς ένα δυνατό ανοσοποιητικό είναι το όπλο σου έναντια σε ιούς αλλά και για να ανταπεξέλθεις στους ρυθμούς αλλά και τις επιταγές της νέας σεζόν.

Πως λοιπόν θωρακίζεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

Σωστή διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Στις διακοπές συνήθως χαλαρώνουμε και πολλοί από εμάς δεν κάνουμε και πολλές υγιεινές επιλογές.

Αν κατάφερες να καταναλώνεις ορισμένες μερίδες φρούτων και λαχανικών ανάμεσα στα πληθωρικά γεύματα σου, σίγουρα έκανες πολύ καλό στον οργάνισμό σου.

Μια τέτοια κατάσταση “ελευθερίας” είναι λογική για ένα μικρό διάστημα, αν και είναι καλό η ισορροπημένη διατροφή να είναι κομμάτι μας.

Σύντομα λοιπόν θα πρέπει να επιστρέψεις στις σωστές διατροφικές σου συνήθειες.

Τι τροφές να επιλέξεις; Σου γράφω εδώ ενδεικτικά μερικές τροφές που είναι σύμμαχοι σου για ένα δυνατό ανοσοποιητικό.

Μα φυσικά φρούτα (δώσε βάση σε αυτά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και πλούσια σε Βιταμίνη C όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, ακτινίδια, ανανά, παπάγια, ρόδι ), λαχανικά όπως μπρόκολο, σπανάκι, πιπεριές, καρότα και γλυκοπατάτες, προϊόντα ολικής άλεσης, άπαχη πρωτεϊνη, μέλι που έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, σκόρδο που ενισχύει το ανοσοποιητικό, γιαούρτι πρόβειο το οποίο περιέχει προβιοτικά που ευνοούν συνολικά την ανοσολογική άμυνα του εντέρου και προστατεύουν από τους ιούς, καθώς και ξηρούς καρπούς οι οποίοι είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά και καλά λιπαρά.

Φρόντισε να καταναλώνεις τροφές από όλες τις ομάδες και να μην αποκλείεις σημαντικές τροφές όπως τα αυγά, τα όσπρια και τα θαλασσινά.

Ελαχιστοποίησε την ζάχαρη, τα κορεσμένα λιπαρά και το αλκοόλ. Λιγότερη ζάχαρη, λιγότερες φλεγμονές στο σώμα.

Επίσης η υψηλή κατανάλωση κορεσμένου λίπους και η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ παράλληλα με διαιτολόγια χαμηλής θερμιδικής αξίας παρεμποδίζουν την ανοσολογική αντίδραση.

Νερό, νερό, νερό. Η ενυδάτωση του οργανισμού σου είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Μην το ξεχνάς! Και αν το θέλεις λίγο διαφορετικό πιο εμπλουτισμένο, τσαχπίνικο και αρωματικό διάβασε ΕΔΩ μερικές ιδέες που σου έχω συγκεντρώσει σε προηγούμενο άρθρο μου.

Άσκηση. Έστω 20 με 30 λεπτά άσκησης καθημερινά θα βελτιώσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα και θα το δυναμώσει.

Ακόμη και η μέτρια άσκηση μπορεί να ξυπνήσει το ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε από την ομάδα του δρος Thomas Lowder στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον.

Αντίθετα, όμως, η εξαντλητική γυμναστική μπορεί να μας κάνει πιο ευάλωτους.

Σύμφωνα με την έρευνα, γυναίκες που ασκούνταν είτε με μέτρια ένταση πέντε φορές την εβδομάδα είτε με έντονη μία φορά την εβδομάδα είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν συνάχι. Πηγή: Healthnews.com.cy

Καλός ύπνος. Στις διακοπές το ωράριο του ύπνου αποδιοργανώνεται πλήρως.

Επέστρεψε στο σταθερό σου ωράριο και προγραμμάτισε συγκεριμένη ώρα ύπνου αλλά και αφύπνισης.

Ένα γεμάτο οκτάωρο καλού και ποιοτικού ύπνου είναι πολύ σημαντικό για το ανοσοποιητικό σου.

Extra tip: 1 ώρα πριν από τον ύπνο απενεργοποίησε όλες τις συσκευές όπως τηλεόραση και κινητό οι οποίες σου προκαλούν υπερένταση.

Το φως που εκπέμπουν δεν αφήνει τον εγκέφαλο σου να χαλαρώσει.

Προτίμησε να διαβάσεις μερικές σελίδες ενός βιβλίου!

Γνωρίζω πως είναι δύσκολο γιατί συνήθως όλους μας παίρνει ο ύπνος μπροστά σε μια οθόνη, αλλά ας κάνουμε μαζί μια προσπάθεια!

Check up και συμπληρώματα βιταμινών. Αν έχεις καιρό να κάνεις τις εξετάσεις σου, τότε αμέσως μετά τις διακοπές είναι μια καλή κίνηση για να ελέγξεις την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός σου σε περίπτωση που έχεις χαμηλά επίπεδα για παράδειγμα σιδήρου ή σε περίπτωση που σου λείπουν κάποιες σημαντικές βιταμίνες.

Έτσι θα ξέρεις τι χρειάζεσαι και κατόπιν ιατρικών οδηγιών θα λάβεις το συμπλήρωμα που χρειάζεσαι ή ένα σύμπλεγμα πολυβιταμινών παράλληλα πάντα με μια ισορροπημένη διατροφή που θα σε βοηθήσει στην θωράκιση του ανοσοποιητικού σου.

Προσοχή: Η σωστή διατροφή είναι το Α και το Ω. Μην θεωρήσεις ότι ο οργανισμός σου θα βοηθηθεί εάν παίρνεις συμπληρώματα αν οι διατροφικές σου επιλογές είναι ανθυγιεινές. Όλα λειτουργούν κατόπιν ορθού συνδυασμού.

Αντιμετώπισε το στρες. Αν και το γράφω τελευταίο είναι πολύ ψηλά στη λίστα.

Το στρες επηρεάζει πολύ το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Συνεπώς η λύση βρίσκεται στην εύρεση τρόπων ώστε να το κρατάμε σε χαμηλά επίπεδα, όπως για παράδειγμα η yoga που ηρεμεί σώμα και πνεύμα, ένας αναζωογονητικός περίπατος μετά την δουλειά, το να ακούμε την αγαπημένη μας μουσική όταν ξεκινάει η μέρα μας αλλά και οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας νιώσουμε την ανάγκη, ο χορός αλλά και οποιαδήποτε καλλιτεχνική δραστηριότητα που μας ηρεμεί όπως και η ζωγραφική, το να απολαύσουμε ένα μασάζ, και φυσικά… το γέλιο!

Συμπερασματικά, ένα δυνατό ανοσοποιητικό είναι αποτέλεσμα συνδυαστικών κινήσεων. Κάνε την προσπάθειά σου, ακολούθησε τις σωστές μεθόδους και θωράκισε τον οργανισμό σου ενάντια στους επιθετικούς ιούς που παραμονεύουν και αντιμετώπισε με δύναμη και ενέργεια τους απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας.

Καθημερινά νέα στο instagram account μου! 🙂

You Might Also Like