BeHealthy

Γυμναστική στην φύση! Γιατί να την προτιμήσετε;

26/04/2020
gymnastiki-stin-fysh-giati-na-tin-protimisete

Η γυμναστική είναι καλό να κατέχει σημαντική θέση και να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Κατά την διάρκεια της ζωής μας, πολλοί από εμάς, κάνουμε δοκιμές σε διάφορα είδη γυμναστικής προκειμένου να καταλήξουμε σε κάτι που ταιριάζει στα θέλω μας και στις σωματικές μας ανάγκες.

Πρόκειται για ένα κομβικό σημείο που καθορίζει την συνέπεια μας στην άσκηση, μιας και είδη γυμναστικής που δεν μας εκφράζουν μας κάνουν να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια. Πρώτα απ’ όλα λοιπόν, ας βρούμε τι είναι αυτό που μας ταιριάζει! Μήπως είστε ο τύπος που για αυτόν παίζει εξέχοντα ρόλο ο «χώρος» στον οποίο αθλείται και θέλει να κάνει την γυμναστική του στην φύση; Αν ναι, τότε θα πω αρχικά μπράβο, και δευτερευόντως σε τι μας οφελεί αυτή η επιλογή πέρα από ένα υγιές σώμα!

Σε τι μας ωφελεί η γυμναστική στην φύση;

Aν ζείτε σε ένα φυσικό περιβάλλον ή αν ανήκετε στους τυχερούς που παρ’ όλο που μένουν σε πόλη, διαθέτουν κήπο στο σπίτι τους ή αν υπάρχει ένα ωραίο πάρκο κοντά σας, ένα βουνό, μια παραλία, τότε έχετε πολλούς λόγους να κάνετε εκεί την γυμναστική σας! Γιατί:

  • Η φύση ηρεμεί την ψυχή και προσφέρει ευφορία. Κάνοντας γυμναστική σε ένα όμορφο περιβάλλον, οι αισθήσεις οξύνονται, απολαμβάνουμε αρώματα και εισπνέουμε καθαρό αέρα. Μια κατάσταση που ευνοεί ακόμη περισσότερα την απόδοσή μας αλλά και όπως προείπα, την συνέπεια μας στην άσκηση, μιας και νιώθουμε πιο απελευθερωμένοι και γεμάτοι ενέργεια θέλοντας να γυμναστούμε στην ομορφιά της φύσης και οι ενδορφίνες μας θα εκτοξευτούν κατακόρυφα!
  • Μειώνει το στρες. Έρευνες έχουν δείξει πως η άσκηση στην φύση μειώνει το στρες κατά μεγαλύτερο ποσοστό από ότι η άσκηση σε έναν κλειστό χώρο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να συνδέσουμε στον μυαλό μας την γυμναστική σε ένα κλειστό χώρο σαν μια καταναγκαστική διαδικασία. Εδώ μας έρχεται απευθείας σαν σκέψη η φράση που έχουμε πει πολλές φορές στον εαυτό μας και δεν έχουμε κάνει πράξη, «πρέπει να πάω γυμναστήριο»! Κάνοντας γυμναστική στην φύση, νιώθουμε μια ελευθερία και μια άνεση διαφορετική και ασύγκριτη με αποτέλεσμα να διώχνουμε το στρες μακριά.
  • Αυξάνει την δημιουργικότητα. Η άσκηση σε ένα φυσικό περιβάλλον ενισχύει την δημιουργική σκέψη. Οι ψυχολόγοι επισημαίνουν: “Η σύγχρονη κοινωνία μας είναι γεμάτη από αιφνίδια γεγονότα και θορύβους (κόρνες, ήχους τηλεφώνων, συναγερμούς, τηλεόραση κλπ) που αποσπούν την προσοχή μας. Αντίθετα, το φυσικό περιβάλλον σχετίζεται με μία ήπια, απαλή γοητεία, επιτρέποντας στον οργανισμό μας να αναζωογονηθεί”. Η αναζωογόνηση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα την όξυνση της δημιουργικότητας και της φαντασίας.
  • Ορίζετε εσείς τον χρόνο που θα γυμναστείτε. Πολλές φορές έχετε βρεθεί στην θέση να περιμένετε πότε θα αδειάσει ο διάδρομος ή ένα όργανο γυμναστικής ή πρέπει να αποσυρθείτε για να πάρει την θέση σας κάποιος άλλος! Σε ένα φυσικό περιβάλλον δεν θα αντιμετωπίσετε σίγουρα τέτοια προβλήματα. Μπορείτε να ορίσετε εσείς τον τόπο, τον τρόπο και τον χρόνο που θα ασκηθείτε!
  • Δεν υπάρχουν τόσα μικρόβια. Σίγουρα ένας χώρος γυμναστηρίου δεν είναι βρώμικος, αν όλοι προσέχουν την υγιεινή τους. Ωστόσο, και ο αέρας δεν είναι το ίδιο καθαρός και φρέσκος όσο σε έναν εξωτερικό χώρο. Σε έναν κλειστό χώρο καλείστε να προσέχετε και να απολυμαίνεστε με αποτέλεσμα να γίνεται η διαδικασία ολίγον τι ψυχαναγκαστική. Φύση=ελευθερία!
  • Γίνεστε πιο ευτυχισμένοι! Η γυμναστική σε εξωτερικούς χώρους χαρίζει ευτυχία. Αναπνέετε καθαρό αέρα και έρχεστε σε επαφή με ερεθίσματα που σας κάνουν να νιώθετε όμορφα και να απολαμβάνετε απλά και μικρά πράγματα που όμως είναι τόσο σημαντικά για την ψυχική σας υγεία. Αν το βάλετε καλά στο μυαλό σας, και στην σωματική σας βελτίωση. Win-win situation!
  • Ενισχύετε την αυτοεκτίμησή σας. Ναι, είναι αλήθεια! Έρευνα του Πανεπιστημίου του Essex, στη Βρετανία, έχει δείξει πως η άσκηση στη φύση, έστω και για μόλις λίγα λεπτά, επιδρά θετικά στην ψυχολογία μας, εκτοξεύει την ενέργειά μας, βελτιώνει τις επιδόσεις μας, ευνοεί την απώλεια βάρους και τονώνει την αυτοπεποίθησή μας, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε πιο αισιόδοξα την ζωή, να αποβάλλουμε τις αρνητικές σκέψεις και να σκεφτόμαστε πιο καθαρά.

Η φύση μας χαρίζει πολλαπλά οφέλη, και αν έχουμε την δυνατότητα έστω και λίγο να την βάλουμε στην ζωή μας πρώτα απ’ όλα καλούμαστε να την προστατεύουμε, να την σεβόμαστε και να την αγαπάμε. Το πως ελπίζω να το ξέρετε, αλλά σε επόμενο άρθρο θα ήθελα να μιλήσουμε για αυτό το χρέος που έχουμε απέναντί της.

Ένα από τα καλά που παρατήρησα να συμβαίνουν κατά την διάρκεια του εγκλεισμού, είναι ότι πολύς κόσμος ξεκίνησε να βγαίνει έξω και να κάνει γυμναστική προκειμένου να κινήσει το σώμα και να εισπνεύσει ανάσες αισιοδοξίας από την φύση γύρω του. Φυσικά, με την απαραίτητη προσοχή και τις απαραίτητες αποστάσεις από άλλους αθλούμενους. Ένα μαγικό #6, που μας έκανε όλους να ανυπομονούμε να βγούμε έξω. Ήταν κάτι που θεωρώ έδωσε την ώθηση και το κίνητρο να συνεχίσουμε να αντέχουμε και να μην πάψουμε να μας προσέχουμε και να εκτιμήσουμε όλα όσα έχουμε.

Μας έδωσε την δύναμη να αγαπήσουμε παραπάνω την ζωή και να νοιαστούμε περισσότερο για την υγεία την δική μας και των αγαπημένων μας. Εύχομαι, αυτή την υγιεινή συνήθεια να την διατηρήσετε όλοι ακόμα και όταν όλα τελειώσουν και να συνεχίσετε να νοιάζεστε για εσάς, όπως όλο αυτό το διάστημα! Και επειδή οι καιρικές συνθήκες δεν είναι πάντα με το μέρος μας, αντί να διακόψετε κάθε επαφή με την άσκηση, κάντε την γυμναστική σας στο σπίτι!

Be healthy, be strong! 😊

You Might Also Like

  • Η εκτίμηση και η αξία της! - Bless You 04/05/2020 at 20:02

    […] για αυτό και σε προηγούμενο άρθρο, για ρίξε μια ματιά ΕΔΩ! Ισως δώσει φως και σε άλλες απορίες […]