BeHealthy

Γυμναστική στο σπίτι: Πως και γιατί να την κάνεις!

02/04/2020
Gymnastiki-sto-spiti-bless-you

Oι μέρες του εγκλεισμού μας αυξάνονται, και μαζί με αυτές και τα μερόνυχτα καθιστικής ζωής. Υποθετικά πάντα! Τι θα λέγατε λοιπόν για γυμναστική στο σπίτι; Σίγουρα θα έχετε ακούσει πώς η αδράνεια δεν είναι καλό πράγμα και για την σωματική και για την πνευματική μας υγεία! Πάμε να το αλλάξουμε αυτό!

Οι πιο συχνές αντιδράσεις είναι: «Που να σηκώνομαι τώρα;», «Δεν έχω διάθεση», «Δεν έχω χώρο», «Δεν έχω εξοπλισμό για γυμναστική στο σπίτι». Κάπου εδω θα πω, ότι όλα είναι θέμα συνήθειας, θέλησης αλλά και προσπάθειας!

Γιατί να κάνετε γυμναστική στο σπίτι

Αν είστε φαν της άσκησης, σίγουρα η γυμναστική στο σπίτι είναι η μόνη σας λύση αυτή την στιγμή για να διατηρήσετε την φόρμα σας και την καλή σας ψυχολογία. Όσοι πάλι δεν είστε και μεγάλοι φαν, θα σας πω μερικούς λόγους και ίσως ξεκινήσετε άμεσα!

  • Θα νιώσετε και θα γίνετε πιό υγιείς (τι πιο σημαντικό από ένα δυνατό ανοσοποιητικό όταν κυκλοφορούν εκεί έξω κάτι πανδημίες!)
  • Θα τονώσετε την αυτοπεποίθηση σας νιώθοντας ότι βελτιώνετε το σώμα σας και κατ’ επέκταση την ψυχική σας υγεία
  • Θα εκτονωθείτε και θα διώξετε την πίεση που σίγουρα έχετε
  • Θα ελαχιστοποιήσετε κατά πολύ το στρες: Κατά την διάρκεια της άσκησης, απελευθερώνουμε ενδορφίνες, οι οποίες μας χαρίζουν ευφορία και χαρά! Το χρειάζεστε!
  • Θα κοιμάστε καλύτερα! Η αϋπνία έχει χτυπήσει την πόρτα σε πολλούς ειδικά αυτή την περίοδο. Η γυμναστική είναι ένα καλό φάρμακο αντιμετώπισης!
  • Θα διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος. Περνάμε πολλές ώρες στο σπίτι με αποτέλεσμα να αυξάνεται και το τσιμπολόγημα, άρα κάπως πρέπει να εξισορροπήσουμε την κατάσταση. Με γυμναστική!
Πως να κάνετε γυμναστική στο σπίτι

Δεν είναι και τόσο ακατόρθωτο να συμβεί. Ακόμα και να είναι μικρός ο χώρος του σπιτιού σας, σίγουρα θα βρείτε μια μικρή γωνιά για να κάνετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής. Στο ίντερνετ πλέον υπάρχουν αμέτρητα προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες και στα γούστα του καθένα από εσάς.

Δεν είναι απαραίτητος ο εξοπλισμός για να κάνετε μια σωστή και αποτελεσματική άσκηση. Μπορείτε βέβαια να προμηθευτείτε κάποια όργανα αν το επιθυμείτε, όπως ιμάντες, βαράκια, σχοινάκι, μπάλες και δαχτύλιους για pilates και yoga κλπ. Ωστόσο υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε προτού ξεκινήσετε οποιαδήποτε μορφή άσκησης:

  • Αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, αν ταλαιπωρείστε από κάποιον τραυματισμό, θα πρέπει πρώτα να πάρετε την έγκριση του γιατρού σας προτού ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα.
  • Επίσης αν είστε αρχάριοι μη ξεκινήσετε κατευθείαν με ένα δυναμικό πρόγραμμα, γιατι το πιθανότερο είναι να σας μαζεύουν από τα πατώματα!
  • Καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε κάποιο ειδικό στρώμα γυμναστικής, ή κάποιο χαλάκι για να αποφύγετε κραδασμούς και τραυματισμούς και να μην είναι εκτεθειμμένο το σώμα σας σε σκληρές επιφάνειες.
  • Θα πρέπει πάντοτε να κάνετε καλό ζέσταμα και αποθεραπεία. Είναι το Α και το Ω.

Εγώ συνήθως επιλέγω προγράμματα μέτριας και υψηλής έντασης. Ωστόσο έχω κάνει το λάθος σε περιόδους που είχα καιρό να γυμναστώ, να ξεκινήσω κατευθείαν με ένα δυναμικό πρόγραμμα και να καταντά εξοντωτικό. Συνεπώς, η αντοχή χτίζεται σιγά σιγά και με συνέπεια. Το παν είναι η ομαλή ένταξη!

Τα αγαπημένα μου προγράμματα

Θα σας βάλω μερικά links από αυτά που έχω δοκιμάσει και έχω ξεχωρίσει! Προτού όμως ξεκινήσετε, να λάβετε υπόψιν σας τα παραπάνω!

Ξεκινάμε!

Καλή γυμναστική! Let’s get fit and healthy! 😀

You Might Also Like