Νομίζω πως όλοι έχουν μια αγάπη για την μουσική.
Τραγούδια, καλλιτέχνες και μουσικές δεκαετίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με πολλές στιγμές/ανθρώπους και περιόδους της ζωής μας.
Πόσες φορές ακούς τυχαία ένα τραγούδι στο ραδιόφωνο και αμέσως παιρνούν από τα μάτια σου εικόνες;
Αυτόματα μεταφέρεσαι σε μια στιγμή και την ξανά βιώνεις ξανά στο μυαλό σου. Βρίσκεσαι σε ένα Deja vu!
Παράλληλα η μουσική, μέσα από επιστημονικές μελέτες, φαίνεται ότι λειτουργεί σαν βάλσαμο για την ψυχή ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις και σε πιεσμένες ψυχολογικά στιγμές.
Μάλιστα, η τεχνολογία πλέον σου δίνει την δυνατότητα μέσα από διάφορες εφαρμογές να αναζητήσεις και να ανακαλύψεις νέα είδη μουσικής, αλλά και να φτιάξεις playlists για κάθε περίσταση, ατομική προτίμηση και ανάγκη!
Η μουσική στον χρόνο…
Στις παραδόσεις των λαών για τον κόσμο και τον άνθρωπο, η μουσική, όπως και όλες οι Τέχνες και οι Επιστήμες, θεωρείται όχι ως ένα ανθρώπινο επίτευγμα, αλλά ως ένα δώρο που δόθηκε στην ανθρωπότητα από τους θεούς.
«Δεν χρειάζεται παρά να συμβουλευτεί κανείς το ιστορικό αρχείο οποιουδήποτε αρχαίου έθνους για να διαπιστώσει, χωρίς εξαίρεση, ότι η μουσική, που δόθηκε στους ανθρώπους σαν ένα θεϊκό δώρο, μεταφέρθηκε από τους ουρανούς στη γη από κάποιο θεό ή υπερφυσική οντότητα.»
Η μουσική υπάρχει όσο υπάρχει ο άνθρωπος. Η μουσική έκφραση είναι η αρμονία της ψυχής, ο πιο απλός τρόπος επικοινωνίας.
Είναι ένα εύκολο κλειδί συνεννόησης, η διεθνής γλώσσα των ανθρώπων.
Η μουσική ανοίγει παράθυρο στον κόσμο. Δεν είναι για λίγους, είναι για όλους.
Η σύγχρονη επιστήμη της μουσικοθεραπείας εμφανίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν μουσικοί επισκέπτονταν νοσοκομεία βετεράνων με σκοπό να εμψυχώσουν με τη μουσική τους, τους τραυματίες του πολέμου.
Οι γιατροί εντυπωσιάστηκαν με τη δύναμη και το αντίκτυπο της μουσικής και προσλάμβαναν μουσικούς ως μέρος της θεραπείας των ασθενών. (Πηγή: eumedline.eu)
Η μουσική ως θεραπεία…
Η μουσικοθεραπεία αναφέρεται στην εφαρμογή της μουσικής προς επιδίωξη θεραπευτικών στόχων: την επαναφορά, τη διατήρηση και τη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας.
Αφορά τη συστηματική χρήση της μουσικής, από τον ειδικό μουσικοθεραπευτή σε ένα συγκεκριμένο θεραπευτικό πλαίσιο, προς αποφορά επιθυμητών αλλαγών στη συμπεριφορά του ανθρώπου.
Οι επερχόμενες αλλαγές υποβοηθούν τον πάσχοντα στην καλύτερη κατανόηση του εαυτού του, του κόσμου γύρω του, καθώς και στην εξέλιξη και προσαρμογή του σε ευρύτερα κοινωνικά δεδομένα. Πηγή: Psychologynow.gr
Ένα γνωστό μοντέλο είναι το rendsburger model. Μέσω της δημιουργίας μουσικής μπορούν να λυθούν προβλήματα και να διευρυνθούν βιώματα.
Η μουσικοθεραπεία είναι μια ψυχοθεραπεία με νότες. Οι θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής απορρέουν από την επεξεργασία των συναισθημάτων μέσω της μουσικής, της συζήτησης με το μουσικοθεραπευτή και της καθοδήγησής του μέσα από συγκεκριμένες μεθόδους.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αντικατάσταση του λόγου και την επικοινωνία μέσω της μουσικής!
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μέθοδος Καθοδηγούμενη Φαντασία και Μουσική (GIM method) όπως και αναπτύχθηκε από την Helen Bonny.
Η συγκεκριμένη μέθοδος αντιμετωπίζει τον ασθενή ως «ταξιδιώτη» που παροτρύνεται να μοιραστεί τις εικόνες που βιώνει κατά την διάρκεια μιας προγραμματιζόμενης μουσικής συνοχής.
Πίσω από την συγκεκριμένη μέθοδο βρίσκεται η θεωρία σύμφωνα με την οποία οι φαντασιακές εικόνες που προκύπτουν από την μουσική έχουν πολύ θετικές επιπτώσεις στον οργανισμό.
Για την ακρίβεια, αυξάνεται η βαθιά χαλάρωση και μειώνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης, της λεγόμενη ορμόνη του στρες. (McKinneyetal. 1997; Juslin & Vastfjall, 2008).
Συνήθως επιλέγουμε να ακούμε μουσική που εκφράζει την ψυχοσύνθεσή μας σε κάθε περίσταση προσπαθώντας να εξωτερικεύσουμε με αυτόν τον τρόπο το συναίσθημά μας αλλά και να δείξουμε στοιχεία του χαρακτήρα μας.
Η μουσική χρησιμοποιείται ως θεραπεία, συντροφιά, τρόπος έκφρασης αλλά και ως κατευναστικό μέσο: σε παιδιά με γλωσσικά/μαθησιακά προβλήματα, σε αυτιστικά παιδιά, σε παιδιά με επιθετικότητα και γενικώς με προβλήματα συμπεριφοράς, σε ψυχικά νοσήματα όπως για παράδειγμα η κατάθλιψη, σε άτομα με ανίατες ασθένειες, μέσα σε αίθουσες τοκετού, σε εξαρτημένα άτομα, αλλά και μέσα σε εργασιακούς χώρους με σκοπό την δημιουργία ενός ιδανικού και παραγωγικού περιβάλλοντος εργασίας.
Η μουσική είναι αναμφισβήτα “τροφή” για την ψυχή! Όταν το σώμα, το στόμα αλλά και το πνεύμα δυσκολεύεται να εκφράστει σε μια δυσχερή κατάσταση η μουσική είναι όπλο έκφρασης, χαλάρωσης αλλά και όπως αποδεικνύεται επιστημονικά, μέσο ίασης.
Βάλε την μουσική στην ζωή σου πιο ενεργά, ακόμα και αν νιώθεις και είσαι 100% υγιής, χρειάζεσαι μελωδίες που να ηρεμούν το πνεύμα σου αλλά και να ανεβάζουν τα επίπεδα της ενέργειάς σου.
Ανάλογα με τις απαιτήσεις και το καθημερινό σου πρόγραμμα μπορείς να ψάξεις playlists με μουσικά είδη που θα σε βοηθήσουν για παράδειγμα στο παραγωγικό διάβασμα (κλασσική μουσική, ατμοσφαιρική μουσική κλπ), μουσική που θα ανεβάσει την ενέργειά σου το πρωί μόλις ξυπνάς ή όταν θέλεις να γυμναστείς, μουσική που θα σε συντροφεύει κατά την διάρκεια της δουλειάς σου, μουσική για το απόγευμα σαν συνοδευτικό με το τσάι ή τον καφέ σου, χαλαρωτική μουσική για το βράδυ αν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς. Kαι φυσικά, μουσική που θα βελτιώσει την διάθεσή σου ακόμα και σε δύσκολες μέρες.
Η μουσική λίστα είναι μεγάλη και συνεχώς διευρύνεται. Ψάξε και βρες σε ποιά έκφανση της ζωής σου χρειάζεσαι την συντροφιά της μουσικής. Στο κασετόφωνο θα βρεις έτοιμες κατηγοριοποιημένες playlists με μοναδικά κομμάτια και διασκευές! Επίσης στο Youtube υπάρχουν πολλές playlists με χαλαρωτικές μελωδίες που πιθανότατα να σε βοηθήσουν αν υποφέρεις από αϋπνίες, ενώ στο Spotify μπορείς να αναζητήσεις και να φτιάξεις τις δικές σου μουσικές λίστες!
Σε ενδιαφέρει περισσότερο ο χαλαρωτικός, ο ατμοσφαιρικός ή ο ανεβαστικός της ρόλος;
Περιμένω τις απαντήσεις σου ΕΔΩ ή στα προφίλ μου στο Facebook και στο Instagram! 🙂