Sharing Thoughts

Η ύπαρξη ενός σκύλου στην ζωή μας!

23/06/2020
Η ὐπαρξη ενόςσκύλουβστην ζωή μας και τα οφέλη

Σκυλόφιλοι ενωθείτε! Σήμερα κάνω ένα αφιέρωμα στην ύπαρξη ενός σκύλου στην ζωή μας! Ποιοί είναι οι λόγοι λοιπόν που ένας σκύλος κάνει την ζωή μας καλύτερη και ομορφότερη;

Αρχικά, έχουν γίνει πολλές έρευνες για τα οφέλη της ύπαρξης ενός σκύλου στο περιβάλλον μας στην γενικότερη υγεία μας, σωματική και ψυχολογική. Πάμε να απαριθμήσουμε μερικούς;

Θα λάβεις ανιδιοτελή αγάπη. Για τον αγαπημένο σου τετράποδο σκύλο είσαι όλος ο κόσμος του. Θα σου εκφράσει με κάθε τρόπο την αγάπη και την ευγνωμοσύνη του για εσένα και δεν θα χάσει ευκαρία για παιχνίδι μαζί σου! Η ευτυχία του είσαι εσυ! Θα έχεις ακούσει τη φράση: “Γίνε ο άνθρωπος που ο σκύλος σου νομίζει ότι είσαι”! Αυτο δικαιολογεί πολλά.

Θα κρατηθείς σε φόρμα. Οι βόλτες μαζί του σε κρατούν σε εγρήγορση και θέτουν το σώμα σου σε κίνηση. Με έναν σκύλο στην ζωή σου θα ξεχάσεις τι σημαίνει αδράνεια!

Θα δυναμώσει τις σχέσεις σου με τους συνανθρώπους σου. Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Tufts στις ΗΠΑ έδειξε ότι τα άτομα που αγαπούν το κατοικίδιό τους απολαμβάνουν επίσης ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς με τους άλλους ανθρώπους. Οι συμμετέχοντες που ήταν ιδιαίτερα δεμένοι με το κατοικίδιό τους δήλωσαν πως νιώθουν πιο κοντά στους συνανθρώπους τους. Παράλληλα, τα άτομα αυτά έχουν την ικανότητα να δείξουν περισσότερη συμπόνια και έχουν αυξημένη αυτοπεποίθηση. Πηγή: Onmed.gr

Θα καλλιεργήσεις το αίσθημα της φροντίδας. Αν μέχρι τώρα δεν ήσουν και ο πιο περιποιητικός άνθρωπος στην γη, ο σκύλος σου θα σε αλλάξει. Θα σου αναπτύξει την ανάγκη για φροντίδα και περιποίηση και θα κάνεις τα πάντα για να τον κρατάς ικανοποιημένο και υγιή.

Θα ελαχιστοποιήσεις ή και θα καταπολεμήσεις το στρες που επιβαρύνει την ζωή σου. Επιστρέφοντας από την δουλειά σου και αντικρύζοντας τον σκύλο σου αμέσως θα κατακλύζεσαι από όμορφα συναισθήματα και θα αποφορτίζεσαι από το στρες που έχει η ημέρα σου. Ένα μόνο βλέμμα του αρκεί για να εκκριθεί η λεγόμενη «ορμόνη της αγάπης». Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2009 στο Πανεπιστήμιο Azabu της Ιαπωνίας, έδειξε ότι τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης αυξάνονται σημαντικά όταν βρισκόμαστε παρέα με ένα σκύλο. Πηγή: Onmed.gr

Ένα φιλάκι είναι λίγο πολύ λίγο! Ένας σκυλάκος έχει πάντα την τάση να μας γλείφει. Επουλώνει άραγε πληγές εξωτερικές αλλά και εσωτερικές; Υπάρχουν έρευνες λοιπόν που υποστηρίζουν πως το σάλιο του σκύλου έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Ωστόσο είναι μια αμφιλεγόμενη άποψη! Γι αυτό κρατάμε το σίγουρο που συμβαίνει: Tο χαριτωμένο γλείψιμο ενός σκύλου αυξάνει την παραγωγή των νευροδιαβιβαστών της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης, καθώς και της ωκυτοκίνης. Τρεις ορμόνες που συνδυαστικά προκαλούν ευτυχία και χαλάρωση!

Βάζει τέλος στην μοναξιά σου. Με έναν σκυλάκο στην ζωή σου δεν θα νιώσεις ποτέ ξανά μόνος. Μάλιστα θα έχεις και λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσεις κατάθλιψη!

Το γενικό συμπέρασμα είναι πως τα θετικά συναισθήματα που μας δημιουργεί ένας σκύλος έχουν κατ’ επέκταση αντίκτυπο και στην σωματική μας υγεία.

Ένα σκύλος σε διδάσκει πολλά στην ζωή και μόνο τυχερός μπορείς να νιώθεις. Αν μπεις για λίγο στην θέση του και στον τρόπο που βλέπει την ζωή τα λίγα χρόνια που του έχουν δοθεί από την φύση θα αρχίσεις να εκτιμάς περισσότερο κάθε σου στιγμή, δεν θα χάνεις ευκαιρία για δραστηριοποίηση, θα χαμογελάς περισσότερο και θα δείχνεις καθημερινά την αγάπη σου στους σημαντικούς σου ανθρώπους.

Κλείνοντας, κράτησε ένα απόσπασμα και το ηθικό δίδαγμα μιας ιστορίας που διατυπώνει ο Δημήτρης Γιακεζόγλου σε ανάρτησή του από ένα μεταφρασμένο κείμενο με τον σχολιασμό ενός 9χρονου παιδιού σχετικά με τον λόγο που τα σκυλιά ζουν λιγότερο από εμάς:

Αν δούμε τον σκύλο, σαν έναν αληθινό δάσκαλο, θα μάθουμε πράγματα, όπως τα εξής:

Όταν οι αγαπημένοι μας έρχονται σπίτι, πάντα θα πρέπει να τρέχουμε να τους υποδεχτούμε, γιατί ποτέ δεν ξέρουμε πως τα φέρνει η ζωή και αν θα ξανά έχουμε αυτή την ευκαιρία.

Ποτέ δεν πρέπει να χάνουμε την ευκαιρία να κάνουμε μια βόλτα, να γελάσουμε, να ξεχαστούμε..

Πάντα πρέπει να ψάχνουμε ήρεμες στιγμές για φρέσκο αέρα και βόλτες στην φύση.

Πρέπει να τρέχουμε, να χορεύουμε και να παίζουμε καθημερινά, να αγκαλιάζουμε τους δικούς μας ανθρώπους, για να νιώθουμε άνθρωποι..

Να αφήνουμε τους ανθρώπους να μας «αγγίζουν».

Να αποφεύγουμε το ” δάγκωμα ” όταν μόνο ένα ” γρύλισμα ” ή ένα βλέμμα, θα ήταν αρκετό για να επιφέρει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα.

Ακόμη και στις μέρες με πολλή κούραση πρέπει να πηγαίνουμε βόλτες με τους δικούς μας ανθρώπους, να χαιρόμαστε την κάθε στιγμή, ακόμη και να ξαπλώνουμε στο γρασίδι και να κυλιόμαστε σαν μικρά παιδιά.

Και το πιο βασικό: όταν κάποιος θα έχει μια άσχημη μέρα, πρέπει να παραμένει σιωπηλός, να μην ξεσπάει στους δικούς του, λέγοντας πράγματα που έπειτα θα μετανιώσει, αλλά να προσπαθεί να εκτονώσει την πίεση μέσα από το χαμόγελο και τις ωραίες στιγμές, που μόνο το ίδιο μας το μυαλό μας στερεί.

Εδώ είναι λοιπόν το μυστικό της ευτυχίας που μας διδάσκουν καθημερινά τα σκυλιά μας, από την πρώτη κιόλας μέρα που ήρθαν στην ζωή.. χαμόγελο και αγάπη….χαρά και καλοσύνη.

Υ.Γ. Romeo μου σε ευχαριστώ για όλα όσα μας έδωσες 2 χρόνια που σε είχαμε στην ζωή μας. Μuffin μου, καλώς ήρθες στον κόσμο μας και σε ευχαριστούμε ήδη για όλα τα όμορφα συναισθήματα που μας προκαλείς και εύχομαι να είμαστε συνοδοιπόροι για αρκετά χρὀνια ακόμη!

Να αγαπάτε τα ζωάκια και να τα φροντίζετε! 🙂

 

You Might Also Like