Sharing Thoughts

Τα δώρα των Χριστουγέννων…

24/12/2020
ta_dwra_twn_xristougennwn

Το δώρα των Χριστουγέννων για τα αγαπημένα μας πρόσωπα είναι κάτι που μας απασχολεί κάθε χρόνο.

Τέτοιες μέρες λοιπόν, παραμονές Χριστουγέννων, όλοι τρέχουν να προλάβουν, οι δρόμοι είναι μπλοκαρισμένοι από την κίνηση, τα εμπορικά καταστήματα γεμάτα από κόσμο, τα ψώνια αμέτρητα και οι μεγάλες πολυεθνικές γίνονται ολοένα και πιο πλούσιες.

Την φετινή χρονιά, λόγω του κορωνοϊού, ναι μεν δεν συναντάμε έξω την κλασσική κοσμοσυρροή στα εμπορικά καταστήματα, αλλά παρόλα αυτά οι παραγγελίες και τα “click away” από μεγάλες επιχειρήσεις έσπασαν για άλλη μια φορά ρεκόρ.

Στην ίδια πραγματικότητα όμως, σε μικρές γειτονιές των μεγαλουπόλεων και σε επαρχιακές πόλεις, μικρά μαγαζάκια ανοίγουν τα ρολά τους από τις πρώτες πρωινές ώρες και περιμένουν να τους χαμογελάσει η τύχη.

Η μέρα κυλάει πολλές φορές δίχως κανεις να μπει στο κατάστημά τους. Περιμένουν και αυτοί μια στήριξη για να μπορέσουν να την προσφέρουν με τη σειρά τους στην οικογένειά τους, να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους και να γεμίσουν τα σπιτικά τους με χαρά.

Άνθρωποι που αγωνίζονται καθημερινά και προσπαθούν να επιβιώσουν.

Ναι καλά κατάλαβες, η υποστήριξη των μικρών επιχειρήσεων είναι το μήνυμα του σημερινού άρθρου και είναι κάτι που πρέπει να “περάσει” στο μυαλό μας και στον τρόπο που σκεφτόμαστε και κατ’ επέκταση δρούμε.

Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τα μέτρα και τις κυβερνητικές εντολές που έχουν οριστεί για να διατηρήσουν τους ανθρώπους ασφαλείς.

Πολλοί αναγκάστηκαν να κλείσουν τις πόρτες τους. Σύμφωνα με μια έκθεση, κατά τους πρώτους τρεις μήνες της αύξησης της πανδημίας στις ΗΠΑ, τα έσοδα των μικρών επιχειρήσεων μειώθηκαν συνολικά κατά 40% και το 40% των μικρών επιχειρήσεων έκλεισαν.

Ορισμένα ενδέχεται να μην ανοίξουν ξανά. Άλλοι έχουν κάνει έξυπνους άξονες για να εξυπηρετούν τους πελάτες τους χωρίς ανθρώπινη επαφή.

Κάπου εδώ αντιλαμβανόμαστε με βάση τα παραπάνω μεγάλα ποσοστά, το πόσο έχουν πληγεί και πολλές ελληνικές επιχειρήσεις.

Γιατί είναι σημαντικό να υποστηρίξουμε τις μικρές επιχειρήσεις;
  • Έχουν θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία.
  • Υποστηρίζουν κοινότητες και δημιουργούν θέσεις εργασίας.
  • Είναι συχνά βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για ψώνια.
  • Δίνουν προτεραιότητα στην εμπειρία και την εξυπηρέτηση των πελατών.
Πώς μπορούμε να στηρίξουμε μικρές επιχειρήσεις;
  • Ανακάλυψε μικρά καταστήματα.
  • Αγόρασε δωροκάρτες.
  • Μοιράσου τα αγαπημένα σου μαγαζάκια στα social media.
  • Δημιούργησε σχέσεις με μερικούς από τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων όπου συνήθως ψωνίζεις. Εάν είσαι και εσυ ιδιοκτήτης επιχείρησης, υποστήριξε τους συναδέλφους σου.
  • Αγόρασε τα εορταστικά σου δώρα από μικρές επιχειρήσεις. (Πηγή: shopify)

Οι μικρές επιχειρήσεις είναι σημαντικές για τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της κοινωνίας μας, και όλοι παίζουμε ρόλο στην επιβίωσή τους.

Αυτές τις γιορτινές μέρες το να βγεις και να κάνεις τα ψώνια σου, αν μπορείς και έχεις την δυνατότητα φυσικά, από μαγαζάκια της γειτονιάς σου και της περιοχής σου είναι μια κίνηση που αναμφίβολα αντικατοπτρίζει την μαγεία των Χριστουγέννων.

Τα Χριστούγεννα δεν είναι μια γιορτή “βιτρίνας”. Δεν είναι μόνο λαμπάκια, λάμψη και πολυτελή δώρα. Το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων βρίσκεται στο μοίρασμα ανιδιοτελούς αγάπης, στην αλληλεγγύη, και στην στήριξη.

Και κάποιοι κάπου εδώ θα πουν: “Στις γνωστές πολυεθνικές βρίσκουμε προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές από ότι σε μικρά καταστήματα”. Και κάπου εδώ εγώ θα διαφωνήσω.

Όλα τα μικρά καταστήματα, όλες οι μικρές επιχειρήσεις έχουν και προϊόντα προσιτά και οικονομικά και σίγουρα θα βρεις και αρκετά εκπτωτικά.

Αν δεν μπεις μέσα σε ένα μικρό μαγαζάκι και αν δεν ψάξεις, μάλλον θα μείνεις με αυτή τη διαστρεβλωμένη εικόνα.

Επιπροσθέτως, θα βρεις μικρά “διαμαντάκια”, πρωτότυπα και ξεχωριστά που πιθανότατα δεν θα βρεις αλλού.

Φέτος τις γιορτές λοιπόν, και ενώ έχουμε περάσει όλοι μια δύσκολη χρονιά όπου έχουν πληγεί πολλοί κλάδοι και έχουν δυσκολευτεί πολλές επιχειρήσεις, σου προτείνω να σκεφτείς λιγάκι διαφορετικά.

Μοίρασε την αγάπη σου, στήριξε την περιοχή σου και την γειτονιά σου και πρόσφερε σε αυτούς που έχουν λίγο παραπάνω ανάγκη.

Ας κλείσει αυτή η χρονιά με τον καλύτερο τρόπο. Δίνοντας αγάπη, μια ευκαιρία στην επιβίωση, ενδιαφέρον, στήριξη και φυσικά προσφέροντας χαμόγελο σε όλους αυτούς που το χρειάζονται!

Για να αποκτήσουν και περισσότερο νόημα όλα όσα έγραψα μπορείς να μου στείλεις εδώ ή στα προφίλ μου στα social media (Facebook, Instagram), τις δικές σου αγαπημένες μικρές επιχείρησεις ώστε να γνωστοποιηθούν περισσότερο.

Με αυτό τον τρόπο πολλοί θα ανακαλύψουν παλιές αλλά και νέες μικρές επιχειρήσεις που κάνουν τα πρώτα τους βήματα.

Καλές γιορτές σε όλους και support your local businesses!

✨ Merry Bless-mas! ✨

 

You Might Also Like