Sharing Thoughts

Βρες χρόνο!

27/05/2020
Βρες χρόνο για σένα και για όλα όσα αγαπάς

Βρες χρόνο για εσένα αλλά και για καθετί μικρό που υπάρχει την ζωή σου.

Περνάνε οι μέρες, οι νύχτες, οι μήνες και στο τέλος τα χρόνια δίχως να εκτιμάμε την έννοια του χρόνου που περιβάλλει αγαπημένες συνήθειες και πρόσωπα.

Αυτή τη φορά δεν θα πω να καταγράψεις σε ένα ημερολόγιο όλο σου το πρόγραμμα και να βρεις τα σημεία που χρειάζονται την προσοχή σου, αλλά ένα πρόγραμμα εξάσκησης στο μυαλό σου, που θα αφορά όλες τις διαστάσεις της ζωής σου και μέρα με την μέρα θα ακολουθείς όλο και περισσότερο και πιο πιστά.

Γιατί είναι σημαντικό να βρίσκεις χρόνο για σένα και όσα σε γεμίζουν;

Η καθημερινότητα κάθε ανθρώπου είναι ταξινομημένη σε χρονικές καταστάσεις που αφορούν το σπίτι, την οικογένεια, το σύντροφο, τη δουλειά, τις κοινωνικές υποχρεώσεις και τις σχέσεις. Κάπου εκεί μέσα στον χωροχρόνο όμως, υπάρχει και ο εαυτός σου… Τι κάνεις γι αυτόν μέσα σε μια τυπική μέρα;

Το στρες σε περιβάλλει και η σκέψη του να κάνεις κάτι για σένα μοιάζει κάτι ακατόρθωτο. Εκεί ακριβώς είναι που μπλοκάρει το μυαλό σου και νομίζεις πως δεν υπάρχουν λύσεις. Κι όμως υπάρχει πάντοτε ο τρόπος και η θετική πλευρά, σε κάθε κατάσταση. Το να βρεις χρόνο για εσένα δεν σημαίνει να παρατήσεις όλες σου τις υποχρεώσεις αλλά να τοποθετήσεις και την φροντίδα του εαυτού σου μέσα σε αυτές, γιατί είναι σημαντικό να μην σε ξεχνάς! Άλλωστε με άλλη ενέργεια κυλάει η καθημερινότητά σου όταν ξέρεις ότι δεν παραμελείς τον εαυτό σου, τιμάς την ύπαρξή σου και ότι σε νοιάζεσαι και σε προσέχεις όπως και όλους όσους αγαπάς. Αυτό που μπορείς να κάνεις λοιπόν είναι να προσθέσεις τον εαυτό σου σαν ένα επιπλέον task στην to do list σου, σαν ένα ραντεβού, ένα ραντεβού με εσένα!

Δεν χρειάζονται πολλά, ούτε πολύπλοκα. Χρειάζονται πράγματα απλά, που αφορούν το μέσα αλλά και το έξω σου. Πάμε να δούμε μερικές απλές κινήσεις που θα σε κάνουν να προσθέσεις μερικά λεπτά φροντίδας στην καθημερινότητά σου;

Τι μπορώ να κάνω για μένα μέσα σε μια γεμάτη μέρα;
  • Δύο φορές την εβδομάδα (κατά προτίμηση) πρόσθεσε ἐνα επιπλέον μισάωρο (το πολύ!) στην ώρα που θα μπεις για το ντους σου για να κάνεις μια απολέπιση σε πρόσωπο και σώμα καθώς και μια ενυδατική μάσκα σε πρόσωπο και μαλλιά. Μικρές κινήσεις φροντίδας που θα φτιάξουν την ψυχολογία σου ακόμα και μετά από μια έντονη και πιεστική μέρα! Δες το πρόγραμμά σου και διάλεξε τις μέρες που προτιμάς για να κάνεις αυτή την μικρή ιεροτελεστία περιποίησης!
  • Κάνε την γυμναστική σου! Ακόμα και στο σπίτι! 10, 20, 30 ή 60 λεπτά. Όποια και αν είναι η διάρκεια που θα επιλέξεις, θα επωφεληθείς. Δοκίμασέ το το πρωί αν είσαι πρωινός τύπος, ή το απόγευμα καθώς επιστρέφεις από την δουλειά σου. Έτσι δεν θα έχεις δικαιολογία, όσο γεμάτη και αν είναι η μέρα σου, μπορείς να βρεις μερικά λεπτά! Κάνε αυτό το δώρο στο σώμα σου και στην υγεία σου!
  • Πρόσεξε όσο μπορείς την διατροφή σου! Το να προγραμματίζεις τα γεύματα σου και την ποιότητά τους είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα φροντίδας σε μια γεμάτη με υποχρεώσεις μέρα. Οι σωστές επιλογές μάλιστα θα σου δώσουν και την απαραίτητη ενέργεια για να ανταπεξέλθεις σε όλα.
  • Κάνε μια λίστα με ταινίες, και σειρές που θέλεις να δεις ή βιβλία που θέλεις να διαβάσεις, φτιάξε την ατμόσφαιρά σου, και αφιέρωσε το τέλος μιας κουραστικής ημέρας σε πράγματα που θα σε χαλαρώσουν.
  • Αν έχει ωραία μέρα, βγες και περπάτησε στην γειτονιά σου για λίγη ώρα. Θα γεμίσεις τις μπαταρίες σου και θα αποβάλλεις από το νου σου το στρες. Θα είναι λίγα λεπτά μόνο για σένα και την πνευματική σου τόνωση.
  • Πάρε μια βαθιά ανάσα. Όπου και αν βρίσκεσαι, και προσπάθησε να εστιάσεις στο να αναπνέεις αργά και ήρεμα για 5,10 λεπτά. Μέσα σε αυτά τα λίγα λεπτά προσπάθησε να μην σκέφτεσαι και να μην σχεδιάζεις τίποτα. Άσε το τηλέφωνο στην άκρη. Είναι τα δικά σου προσωπικά λεπτά ηρεμίας!
  • Και τώρα πάμε στα μεγάλα μέσα. Η αγαπητή οργάνωση έρχεται ξανά μπροστά μας! Ναι, η μέρα σου και κατ’επέκταση η εβδομάδα σου, θέλει οργάνωση για να μπορείς να οριοθετείς τον χρόνο σου! Όποιος έχει πλάνο και σχέδιο βγαίνει κερδισμένος ακόμα και όταν προκύπτουν απρόβλεπτα συμβάντα. Θα σου χαρίσει ηρεμία και θα ξέρεις τι έχεις προγραμματίσει και φυσικά θα ξέρεις που να χωρέσεις την φροντίδα του εαυτού σου! Άλλωστε τα οφέλη της οργάνωσης στην ζωή σου είναι πολλά… κάνε ένα κλικ για να θυμηθείς όλα όσα είχαμε γράψει με την Χριστίνα.
  • Βρες την σημαντικότητα των υποχρεώσεων σου και βάλε προτεραιότητες. Τι είναι σημαντικό να γίνει; Τι μπορώ να κάνω με την βοήθεια κάποιου άλλου; Είναι πολύ σημαντικό να ζητάς βοήθεια όταν την χρειάζεσαι και να μην τα παίρνεις όλα στην πλάτη σου όταν μπορείς να συνεργαστείς για να βγάλεις εις πέρας κάποιες υποχρεώσεις.
  • Πες όχι. Δύσκολη πρακτική, αλλά αποτελεσματική. Πολλοί ζητάνε κάτι από τον χρόνο σου γι αυτό και πρέπει να θέτεις τα όρια σου ειδικά όταν η κατάσταση ξεφεύγει.

Και κλείνω με μερικούς στίχους από το υπέροχο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου που ελπίζω να σου δώσει ένα επιπλέον motivation για να βρεις χρόνο για εσένα, για όσα πραγματικά αγαπάς και για όσα αξίζουν την προσοχή σου, την ενέργεια και την προσπάθειά σου, καθημερινά!

Βρες χρόνο για δουλειά -αυτό είναι το τίμημα της επιτυχίας.

Βρες χρόνο για σκέψη -αυτό είναι η πηγή της δύναμης.

Βρες χρόνο για παιχνίδι -αυτό είναι το μυστικό της αιώνιας νιότης.

Βρες χρόνο για διάβασμα -αυτό είναι το θεμέλιο της γνώσης.

Βρες χρόνο να είσαι φιλικός -αυτός είναι ο δρόμος προς την ευτυχία.

Βρες χρόνο για όνειρα -αυτά θα τραβήξουν το όχημά σου ως τ΄αστέρια.

Βρες χρόνο ν΄αγαπάς και ν΄αγαπιέσαι -αυτό είναι το προνόμιο των Θεών.

Βρες χρόνο να κοιτάς ολόγυρά σου -είναι πολύ σύντομη η μέρα για να ΄σαι εγωιστής.

Βρες χρόνο να γελάς -αυτό είναι η μουσική της ψυχής.

Βρες χρόνο να είσαι παιδί -για να νιώθεις αυθεντικά ανθρώπινος.

Τα λέμε ξανά! Και ό,τι θέλεις να μοιραστείς μαζί μου, μην διστάσεις! 🙂

You Might Also Like